Astfel, potrivit precizărilor sale, specialiștii DG SANTE, parte a Executivului de la Bruxelles, ne recomandă ferm să facem mai mult cu bani mai puțini în ceea ce privește lupta cu PPA, astfel încât să obținem rezultate rapide și concrete în ceea ce privește diminuarea numărului de focare.
„Cei de la Comisia Europeană ne-au spus foarte clar că ar aprecia dacă România ar reuși să obțină rezultate concrete în scăderea numărului de focare și gestionarea situației în ceea ce privește PPA în România, mai ales în contextul în care are loc o restructurare a programelor de cofinanțare, iar acestea nu vor mai fi asociate cu focarele. (…) Pentru la anul, bugetul va fi de 20 de milioane de euro pentru toate statele membre”, a precizat Chioveanu.
El a adăugat că împreună cu reprezentanții Comisiei Europeană (CE), prin DG SANTE, au deblocat deblocat sumele destinate statului român și au reușit publicarea unei decizii-grant care prevede acordarea a 15.830.000 euro pentru anul 2019 și a unei plăți în avans de 50 la sută, mai exact a 6 milioane de euro pentru 2018 și 7,5 milioane de euro pentru 2019.
Președintele-secretar de stat a precizat totodată că planul de combatere a PPA trebuie asumat la nivel de țară, nu doar de ANSVSA, ca până în prezent, și i-a invitat pe crescători, pe medicii veterinari, dar și autoritățile statului să-și însușească acest demers de eradicare a bolii.
„La Comisie am prezentat măsurile pe care le am în vedere pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) în România. În momentul de față nu mai putem vorbi de prevenție. Le-am prezentat dificultățile cu care se confruntă autoritățile în gestionarea eficientă a bolii. Le-am prezentat faptul că, până acum, acest plan a fost asumat doar de către ANSVSA. Am prezentat faptul că, de acum încolo, acest plan trebuie să fie un plan al României, în care toți factorii decizionali trebuie să fie implicați. Aici, fermierii, industria alimentară, colegiul medicilor veterinari, Ministerul Mediului și Ministerul de Interne trebuie să fie semnatari și cu toții trebuie să ne asumăm acest plan, să reușim să eradicăm această boală”, a continuat Robert Chioveanu.
Conform sursei citate, noua Strategie de luptă împotriva pestei porcine africane a fost elaborată cu termene foarte clare: scurte, medii și lungi și se așteaptă definitivarea ei undeva la finele lunii februarie 2020.
„Strategia pentru PPA este una care, împreună cu colegii, sperăm s-o terminăm undeva la sfârșitul lunii ianuarie-februarie. Ulterior, ea va primi aprobarea grupului național de experți și, în funcție de bugetul pe care îl vom avea alocat, va primi aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Apoi, toți ceilalți factori care sunt implicați în gestionarea și implementarea acestei noi strategii, vor veni alături de noi”, a adăugat șeful ANSVSA.
Totodată, el speră că, în ceea ce privește resursele financiare alocate de la bugetul de stat pentru combaterea PPA, la anul, sumele să fie mult mai mici față de anii anteriori.
„Pentru 2018 s-au alocat aproximativ 52 de milioane de euro, pentru 2019 s-au alocat 35 de milioane de euro de la bugetul de stat și, sperăm ca, pentru 2020, să alocăm un buget mult mai mic”, a conchis oficialul ANSVSA.
La data de 17 decembrie 2019, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 242 de localități din 26 de județe, cu un număr de 670 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 542.459 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreți.
De asemenea, până la aceeași dată au fost despăgubiți 13.750 de proprietari de porci infectați cu temutul virus, valoarea totală a plăților fiind de 331.042.390 de lei.
Începând cu 2018, țara noastră primește un grant reprezentând 75% din costurile eligibile pe care statul le-a angajat pentru măsurile de urgență de combatere a pestei porcine africane.